top of page

 

 

Ο ρόλος του παιδαγωγού

 

Μέσω της τέχνης  η τάξη αλλάζει και δουλεύει ομαδικά.

Η ομάδα αποτελείται  από την παιδαγωγό και τους μαθητές.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι ευχάριστες και για τις δύο πλευρές ούτως ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. 


Οι παιδαγωγοί θα πρέπει πρώτα να τολμήσουν και να ξεπεράσους τις δικές τους αναστολές. Πρώτα θα πρέπει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από την τέχνη και τα καινούρια μέσα έκφρασης. Προοδευτικά θα ανακαλύψουν τα δικά τους όρια και τον πλούτο της τέχνης, κάτι το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί πριν πραγματοποιηθεί η εφαρμογή με τα παιδιά.

 

Πώς όμως;

Θα πρότεινα:

  • Γενικότερη ενημέρωση γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού

  • Συζήτηση και συνεργασία με εμπειρότερους συναδέλφους

  • Παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων

 

Και παρ' ότι δεν ένιωσα ποτέ, ούτε γνώρισα κανέναν που να ένιωσε ποτέ "πανέτοιμος" κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να περάσουμε στην εφαρμογή. Οι συνθήκες που δεν είναι πάντα εύκολες, δε θα πρέπει να μας αποκαρδιώσουν.

Περνάμε σε μία "διαφορετική"σχέση παιδιού-παιδαγωγού.

Ο παιδαγωγός γίνεται εμψυχωτής της δράσης και συμμετέχει μαζί με τα παιδιά.

Δεν τους δείχνουμε πως θα κάνουν κάτι, αλλά με το παράδειγμά μας δείχνουμε ότι μπορούν να το κάνουν.Μέσα από αυτό γνωρίζουμε καλύτερα τα παιδιά  και τα βοηθούμε να ανακαλύψουν  και άλλες πλευρές της προσωπικότητάς τους.

Ο παιδαγωγός βρίσκεται σε ετοιμότητα, δίνει τα πρώτα ερεθίσματα, παρατηρεί τις απόπειρες έκφρασης και ενθαρρύνει τη συλλογικότητα. Οι παρεμβάσεις του θα πρέπει να γίνονται πάντα σε μία ατμόσφαιρα σεβασμού για την παιδική δημιουργία.

Ο ρόλος του είναι περισσότερο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να διευκολύνει την ελεύθερη έκφραση,αποκαλύπτοντας τους κανόνες και τις τεχνικές βοηθώντας στην οργάνωση, παρά να είναι ο ίδιος δημιουργός ενός" καλλιτεχνικού έργου", μέσω των παιδιών.

bottom of page