top of page

      Μουσική και Κίνηση

 

    Η επιθυμία για μουσική έκφραση και δημιουργικότητα του είναι εμφανής από τα πρώτα χρόνια κιόλας του παιδιού και δεν πρέπει να παραμεριστεί ούτε και να καταπνιγεί.

 

Οι πρώτες κινήσεις των παιδιών είναι γεμάτες ρυθμό όπως, δύο χέρια που κινούνται, δύο πόδια που κλωτσάνε.

Το φυσικό αυτό ένστικτο του παιδιού για τη μουσική δημιουργεί και την ανάγκη για μία μουσική αγωγή δημιουργική και αυθόρμητη. 

 

Μουσική μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε  στιγμή της ημέρας.

Η μουσική στην προσχολική ηλικία είναι μία τέχνη δράσης.  

Το παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία της προσωπικής του συμμετοχής στη μουσική, αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό του δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους έκφρασης χωρίς να δέχεται καταπίεση ή κριτική.

 

Οι μουσικοπαιδαγωγοί συστήνουν ότι η μουσική και η κίνηση θα πρέπει να διδάσκονται ταυτόχρονα στα πρώτα στάδια τη μουσικής αγωγής των παιδιών.

 

Από τις αρχές του 2Οού  αιώνα ο Ελβετός μουσικός Emil Jacues  Dalcroze πίστευε ότι αν δεν νοιώθει όλο το σώμα το ρυθμό, ο μελλοντικός μουσικός θα παράγει μουσική μηχανικά, χωρίς συναίσθημα και έτσι ουδέποτε θα μπορέσει να αναπτύξει την απαραίτητη δεκτικότητα και ανταπόκριση που είναι αναγκαίες για την πραγματική μουσικότητα.

 

Ο γνωστός μουσικοπαιδαγωγός Carl orff, πίστευε ότι η εκμάθηση της μουσικής πρέπει να γίνεται μέσα από τη ρυθμισμένη κίνηση του σώματος, καθώς επίσης και από το ρυθμό των λέξεων και του συνθετότερου λόγου. 

 

Η μουσικοκινητική αγωγή επομένως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία ποικιλία μουσικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν: κίνηση, τραγούδι και χρήση μουσικών οργάνων.

 

Η μουσική επηρεάζει άμεσα τον  εύπλαστο και ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Η σημασία της μουσικής στην εκπαίδευση των παιδιών είναι μεγάλη. Η μουσική μας βοηθάει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας συντελώντας στην ανάπτυξη μίας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης προσωπικότητας.

 

Στην μουσική εκπαίδευση των παιδιών σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τα παιδιά μας μουσικούς, όσο να τα διαπλάσουμε σαν άτομα με την ευεργητική επίδραση της μουσικής.

 

Στόχος μας είναι η ευχαρίστηση που παίρνουν από τη μουσική, ηευαισθησία που αναπτύσσεται σ'αυτά μέσω της μουσικής και η πειθαρχία που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στις μουσικές δραστηριότητες να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα, περισσότερο ώριμα και έτοιμα να παίξουν τον ρόλο τους στην κοινωνία

.

Η ικαναποίηση της επιτυχίας της μουσικής είναι διπλή.

Το παιδί τη δέχεται κατ'αρχήν σαν άτομο, αλλά και σαν μέλος της ομάδας κατι το οποίο  είναι πολύ βασικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

 

Η μουσική  ίσως είναι το μόνο μέσο που θα ενθαρρύνει ένα αποταβηγμένο παιδί να βγει από το καβούκι του και να επικοινωνήσει με τον κόσμο γύρω του.  

 

Η παιδαγωγός πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργική ικανότητα των παιδιών είτε στις αυτοσχέδιες τους μελωδίες είτε στην ελεύθερη κίνησή τους όταν ακούν μουσική.

 

 

 Τα μέσα μουσικής έκφρασης είναι:

 

1. Η φωνή

2. Το σώμα

3. Τα μουσικά Όργανα (όργανα της τάξης ή Αυτοσχέδια).

 

 

bottom of page